Tiroid bezi boyunda yerleşen ve iki adet hormon üreten bir organdır. Adem elmasının hemen altında yer alan bu bezin ürettiği iki hormon vücudun enerjiyi kullanmasını ve depolamasını sağlar. Tiroid bezi tarafından yapılan bu işe metabolizma da denir.

Tiroid bezinde bazı değişiklikle veya bozukluklar olabilir. Örneğin tiroit bezinin büyümesine guatr, az çalışmasına ya da hiç çalışmamasına hipotiroidi, çok çalışmasına hipertiroidi denir. Bezde kanser hücrelerinin oluşmasına ise tiroid kanseri denir. Toplumumuzun önemli bir kısmında tiroit hastalığı vardır. Birçok kişide herhangi bir şikayete yol açmadığı için hastalığın farkında olunmaz.

Guatr

Guatr tiroit bezinin büyümesidir. Bazen nodül ile birlikte görülebilen guatr boynun tek ya da iki tarafında şişlikle kendisini belli edebilir. Basit bir büyümeyse herhangi bir şikayete yol açmayabilir. Büyük ve nodüllü guatrlar şişlikle birlikte nefes darlığına, yutma güçlüğüne, bazen de ağrıya neden olabilir. Guatrın nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için guatr yazımızı okuyabilirsiniz.

Hipotiroidi

Hipotiroidi tiroit hormonunun az olması ya da iflas etmesi anlamına gelir. En çok görülen troid hastalığıdır. Kadınlarda ve ileri yaşlarda görülme riski artar. Genetik yatkınlık önemli rol oynar. Tiroid hormonunun az salgılanması kişiyi yorgun düşürür. Mental ve fiziksel performansta düşüş olur. Kolesterolü yükseltmesi nedeniyle kalp hastalıklarına neden olabilir. Hipotiroidinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için hipotiroidi yazımızı okuyabilirsiniz.

Hipertiroidi

Hipertiroidi, hipotiroidinin tam tersi olarak tiroit hormonunun çok salgılanması anlamına gelir. Çok salgılanan tiroit hormonları kalp, sinir ve kas sistemini etkiler. Kaslarda zayıflık, ellerde titreme, kalp çarpıntısı, yorgunluk, asabiyet gibi şikayetler görülebilir. Hipertiroidinin en önemli nedeni graves hastalığıdır. Genlere ve bağışıklık sistemine bağlı ortaya çıkan graves hastalığı tiroit bezinin normalden fazla hormon üretmesine neden olur. Bu hastaların dikkati çeken tipik bulgusu gözlerinin dışarıya çıkmış gibi görünmesidir. Hipertiroidinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için hipertiroidi yazımızı okuyabilirsiniz.

Tiroid Kanserleri

Tiroid bezi hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Çok sık görülen bir tür değildir. Kadınlarda yüzde 6, erkeklerde ise yüzde 1,5 oranında görülür. Birçok tiroid tümörü iyi huyludur. Yüzde 5’inin kanser olasılığı bulunur. Tiroid kanserinin nedeni henüz kesin olarak kanıtlanmasa da aşırı radyasyonun birinci etken olduğu bilinir. Tiroid kanserlerinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için tiroid kanseri yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Online Randevu