Tiroid hormonunun az olmasına hipotiroidi denir. En sık rastlanılan bu hastalık kadınlarda, ileri yaşlarda ve ailesinde hipotiroidi  görülen kişilerde daha fazla görülür. Hipotiroidinin belirtileri başka hastalıklarla da karıştırılabilir. Hastada bulguların hepsi görülmeyebilir ya da şiddeti farklı olabilir. Bu yüzden kan testi ile erken teşhis sağlanmalıdır.

Özellikle mental ve fiziksel yorgunluğa yol açan hipotiroidi hastalığı kolestrol yüksekliğine de neden olabileceği için kalp hastalığı riskini arttırır. Ayrıca tedavisi tam olarak yapılmaması durumunda miksödem koması dediğimiz hayati problem meydana gelebilir. Gebelikte yaşandığında bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Doğumdan sonra çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimini bozabilir. Doğumdan sonra yapılan rutin testlerde hipotiroidi anlaşılabilir.

Hipotiroidi belirtileri varsa ve şüpheleniyorsanız mutlaka kan testi yaptırmalısınız. Test pozitif çıkarsa birinci derece akrabalarınıza söylemelisiniz, ki onlarda test yaptırsınlar. Ailesinde hipotiroidi olan kişiler, hamileler, 60 yaş üstü kadınlar mutlaka kontrol edilmelidir.

Hipotiroidinin Belirtileri

  • Fiziksel yorgunluk
  • Mental yorgunluk
  • Hareketsizlik
  • Kilo alma
  • Kabızlık
  • Adet düzensizliği
  • Cilt kuruluğu

Hipotiroidinin Nedenleri

Hipotiroidinin en önemli nedeni Hashimoto tiroididir. Bu hastalık bağışıklık sisteminin tiroid bezine zarar vermesine neden olarak hormon üretmesini engeller. Doğuştan görülebildiği gibi diğer tiroid hastalıklarının tedavisinde uygulanan radyoaktif iyot ve cerrahi işlemler sonucunda da meydana gelebilir.

Hipotiroidi Tedavisi

Hipotiroidi hormon ilaçlarıyla tedavi edilir. Verilen ilaçla tiroid bezinin doğal olarak ürettiği T4’ün laboratuar koşullarında üretilmiş hali vücuda iletilir. Tiroit hormonu preperatları birbirinin aynısı olmadığı için aynı firmanın ilacıyla devam etmek gerekir. Herhangi bir nedenle ilacın değiştirilmesi gerekiyorsa TSH için kan testi yapılmalıdır. Ömür boyu kullanılması gereken bu ilaçlar ihtiyaçtan az alınırsa tam tedavisi sağlanamaz, fazla alınırsa kemik kaybına ve kalp fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilir. 

 

Online Randevu