Karın duvarındaki zayıf veya açık noktalardan iç organların cilt altına doğru yer değiştirmesi durumuna kasık fıtığı denir. Karın içi fıtıklarında cilt altına doğru yer değiştiren organlar genellikle bağırsaklardır. Kasık bölgesinde gördüğümüz fıtıklar çıktığı yere göre 3 farklı isme ayrılır. Bunlar direkt fıtık, indirekt fıtık ve femoral fıtıktır. (Şekil A) Aşağıdaki şekilden yola çıkarak anlatmamız gerekirse; kasık duvarının üstündeki noktadan (kasık kanalından) çıkan fıtıklara indirekt fıtık, aşağıdaki noktadan çıkan fıtıklara femoral fıtık, adalelerin arasından çıkan fıtıklara ise direkt fıtık denir.

Kasık Fıtığı Belirtileri

Kasık fıtığının en önemli belirtisi kasıktaki şişliktir. Bu şişlik hem gözle görülebilir hem de elle fark edilebilir. Kişi ayağa kalktığında daha da belirginleşir. Yattığında ise küçülür, hatta yokmuş gibi görülebilir. Aynı şekilde öksürürken veya karın içi basıncı arttıracak egzersiz yaparken büyüyebilir. Bu belirtiler hastalığın teşhisi için de yeterlidir. Ancak kesin tanı için ultrason kullanılır. Bazen MR’a da başvurmak gerekebilir.

Bazı hastalarda (özellikle erken safhalarda) şişlik görülmeyebilir. Bunun yerine ağrı, hassasiyet ve kasıkta çekilme hissi oluşabilir. Bazı hastalar ise fıtığı fark etmez ya da fark etse de ciddiye almaz ve boğulmuş fıtık dediğimiz tabloyla bize başvururlar. Zayıf bölgeden çıkan organ sıkışma yapmış, gangren ve tıkanma meydana gelmiştir. Bu acil bir tablodur; hasta acil ameliyat olmalıdır Bu tablo içerisindeki bir hastada bulantı, kusma, gaz çıkartamama, dışkı çıkartamama gibi ek bulgular görülebilir.

Kasık Fıtığı Nedenleri (Kimlerde Görülür)

Kasık fıtıkları zayıf noktalardan çıkabileceği için mutlaka kişide böyle bir zayıf nokta bulunmalıdır. Bu noktalar doğumsal da olabilir, sonradan edinilmiş de olabilir. Fıtığın meydana gelmesi için bir zorlamanın olması gerekir, bu doğrudur. Ancak bu bölgeyi zorlayan her kişide fıtık oluşmaz. Mutlaka bir zayıflık olmalıdır. Her zorlamada fıtık çıksaydı halter gibi ağır sporlarla uğraşan herkeste bu fıtık görülürdü.

Kasık fıtığı yeni doğan bebeklerden yaşlılara kadar herkeste görülebilir. Ancak en çok erkeklerde görülür (Erkeklerde 10 kişide görülüyorsa kadınlarda bu sayı 1’dir.)

Kasık Fıtığı Tedavisi

Kasık fıtığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak ameliyatsız bir yöntemi yoktur. Tek yol ameliyattır. Güncel kasık fıtığı ameliyatı yama metoduyla yapılır. Amaç fıtığın çıkma potansiyeli olan 3 bölgenin örtülmesidir. Yama ile bu bölge örtülünce fıtığın herhangi bir yerden tekrar çıkma ihtimali ortadan kalkar. Genel, spinal ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Hem ameliyat hem de ameliyat sonrası süreç son derece konforludur. Ancak ameliyat edilmezse ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Bu yüzden ihmal edilmemelidir.

 

Online Randevu