Hemen hemen her kadın hayatının bir döneminde meme ağrısı ile karşılaşmıştır. Adet görmekte olan genç kadınlarda ve daha az olmakla beraber monopoz sonrası kadınlarda memede ağrı şikayeti görülebilir. Ağrılar bazı kişilerde yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürecek kadar şiddetli olabilir. Bazı ağrılar göğüs kafesinde yer alan eklem ve kaslardan kaynaklanabilir. Ancak bu ağrıların nedeni meme kanseri de olabilir. Halk arasında “ağrı varsa kanser yoktur” söylemi tamamen yanlıştır. Adet görülse dahi kaybolmayan, sürekli aynı yerde oluşan ağrılar meme kanserinden kaynaklanabilir. Bu şartlara uyan her kişi tabi ki kanser değildir. Ancak hekime başvurmak faydalıdır. Göğüs ağrısı bazen yanma şeklinde, bazen zonklayarak, bazen de bıçak saplanır gibi görülebilir. Ağrılar koltuk altına ve kola yayılabilir.

Adet Düzeniyle İlgili Meme Ağrısı (Siklik Ağrılar)

Adet görme döneminin ikinci yarısında artıp adet görmeyle geçen ağrılara siklik meme ağrısı denir. Adet döneminde meydana gelen hormonal değişimlere bağlı görülür. Genellikle her iki memede, dış ve üst kısımlardan koltuk altına doğru yayılır. Adet dönemi yaklaştıkça ağrılar artar, ağrılarla birlikte şişkinlik, gerginlik ve hassasiyet şikayetleri eşlik eder.

Adet Düzeniyle İlgisi Olmayan Meme Ağrısı (Nonsiklik Ağrılar)

Adet düzeniyle ilgisi olmayan bu ağrılar yanma ve acıma şeklinde kendini gösterir. Genellikle tek memede olur. Adet döneminin her evresinde görülebilir. 40 yaş sonrasında ve menopozdaki kadınlarda daha sık ortaya çıkar.

Ağrının Nedenleri

  • Hormonal değişimler ağrının en önemli nedenlerindendir. Östrojen ve progesteron hormonu tedavisi gören kişilerde çok sık göğüs ağrısı şikayeti görülür. Hormonlarla alakalı olan bu ağrılar hamilelikte ve menopoz döneminde son bulur.
  • Memede kist olması ağrıya neden olabilir. Özellikle 2 cm’nin üzerindeki kistler ağrıya yol açtığında kistin boşaltılmasıyla ağrının geçtiği izlenir.
  • Göğüs bölgesine alınan travmalar ağrıya neden olabilir.
  • Kaburga kemiği ile göğüs kemiği arasındaki eklemin kireçlenmesi ağrıya neden olur. Bu ağrı meme ağrısıyla karıştırılabilir.
  • Göğüs kaslarındaki tutulmalar geçici ağrılara neden olabilir.
  • Düzensiz adet gören kişilerde ağrı meydana gelmesi sık karşılaştığımız bir durumdur.
  • Fibrokistik değişiklikler en önemli ağrı nedenleri arasındadır.
  • Hücrelerdeki yağ asidi oranında dengesizlik olması memede ağrı yapabilir.
  • Tiroit bezi hastalıkları, şeker hastalığı, hipofiz bezi tümörü neden olabilir.
  • Memelerin iri olması hem memede hem de sırt ve boyunda ağrılara yol açabilir.
  • Kısırlık tedavisi görenler ve doğum kontrol hapı kullananlar ağrıyla karşılaşabilir.
  • Memede abse ya da enfeksiyon gelişimi ağrıya neden olduğu gibi buna kızarıklık, ısı artışı ve şişme gibi belirtiler de eklenebilir.
  • Pskilojik durumlar dahi meme ağrısının önemli nedenleri arasındadır.

Meme Ağrısının Tedavisi

Meme ağrısında nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Yani ağrıya neden olan sorun düzeltilmelidir. Örneğin kullanılan ilaçlar ağrı yapıyorsa bu ilaçlara ara verilir, ağrının nedeni enfeksiyonsa antibiyotik tedavisi uygulanır, abseyse boşaltılır, adet düzensizliğiyse düzene sokulur, tiroit bezi, hipofiz tümörü, şeker gibi hastalıklarsa bu hastalıklara yönelik tedavi uygulanır. 

 

 

 

 

 

 

 

Online Randevu