Meme de enfeksiyon oluştuğunda ağrı, bölgesel ısınma, kızarıklık, vücut ateşinde yükselme, titreme gibi şikayetler meydana gelir. Bu şikayetlere bazen elle hissedilen sertlik de eklenebilir. Koltuk altında ağrılı bir kitle gözlemlenebilir. Bu kitle, enfeksiyonun vücuda yayılmasını engellemeye çalışan bir lenf bezidir.

Meme Enfeksiyonunun Nedenleri

Enfeksiyon en çok emzirme döneminde ortaya çıkar. Bunun nedeni, bebeğin ağzındaki bakterilerin süt kanalına geçebilmesidir. Emzirme dönemi dışında görülen meme enfeksiyonlarının en önemli nedeni ise sigaradır. Özellikle antibiyotik tedavisine cevap vermeyen enfeksiyonların altında mantar hastalıkları araştırılmalıdır. Meme enfeksiyonu görülen kadınlar mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Aksi halde abse gelişebilir, enfeksiyon vücuda yayılabilir, altında yatan mantar hastalığıysa memenin tamamının alınması gerekebilir, altta yatan nedenlerden biri meme kanseri olabilir.

Meme Enfeksiyonu Tedavisi

Eğer emzirme döneminde enfeksiyon gelişmişse ilk yapılması gereken şey emzirmeyi bırakmaktır. Tek memede enfeksiyon gelişmişse diğer memeden bebek beslenebilir. Pompa ile süt devamlı boşaltılmalıdır. Meme enfeksiyonu genellikle antibiyotikle ve antienflamatuvar ilaçlarla tedavi edilir. Emzirme döneminde kullanılan antibiyotiğin bebeğe yan etki yaratmayacak türden olması gerekir.

Tedavide önemli noktalardan biri tedavi sırasında sigaranın mutlaka bırakılmasıdır. Sigara çevre dokuların damarlarında büzüşmeye neden olur ve enfeksiyon bölgesine giden kan akımını yavaşlatır. Bu yüzden vücudun savunma mekanizması ve kullanılan antibiyotikler bu bölgeye gidemeyeceği için bakterilerle tam anlamıyla mücadele sağlanamaz.

Eğer memede abse gelişmişse cerrahi olarak içindeki iltihap boşaltılmalıdır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online Randevu